
Στην σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αναζητούν κρέατα και αυγά χωρίς πρόσθετα, ορμόνες και συντηρητικά. Για τον λόγο αυτό στρέφονται στην παραγωγή δικών τους πουλερικών (κότες πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες κλπ.). Και ενώ η διατήρηση οικόσιτων ζώων στις πόλεις απαγορεύεται πολλοί που διαμένουν στην ύπαιθρο ή διαθέτουν εξοχική κατοικία σε κάποιο απομακρυσμένο αστικό προάστιο διατηρούν τα δικά τους πουλερικά, εξασφαλίζοντας έτσι κρέας και αυγά εγγυημένης ποιότητας.
Το παρόν είναι ένας συνοπτικός οδηγός του τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την δική σας μικρή φάρμα.
Αυγά
Φυσικά απαραίτητο για να επωάσετε και να εκκολάψετε νεοσσούς είναι τα γονιμοποιημένα αυγά. Ίσως να μην γνωρίζετε ότι τα θηλυκά πουλερικά κάνουν αβγά ακόμα και χωρίς την παρουσία αρσενικού (κόκορας). Τα αυγά αυτά όμως δεν θα εκκολαφθούν ποτέ, αφού δεν είναι γονιμοποιημένα (δεν έχουν σπόρο). Γενικά μια αναλογία ενός κόκορα για κάθε τέσσερις-πέντε κότες στο κοτέτσι, εξασφαλίζει ότι τα αβγά που θα επωάσουμε θα είναι γονιμοποιημένα. Τα αυγά θα πρέπει να είναι καθαρά χωρίς κουτσουλιές και χωρίς εμφανείς ρωγμές. Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε την ηλικία των αυγών. Γενικότερα όσο πιο φρέσκα τα αυγά τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Αυγά πάνω από πέντε ημερών έχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Τέλος σημαντικές είναι και οι συνθήκες φύλαξης των αυγών που θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου. Συνήθως τα κατώγια των σπιτιών έχουν τις ιδανικές συνθήκες.
Αυγά διαφορετικών ειδών έχουν διαφορετικό μέγεθος. Τα μικρότερα είναι τα αυγά από ορτύκι και τα μεγαλύτερα τα αυγά χήνας, ενώ ανάλογα με το είδος του πουλερικού αλλάζει και ο χρόνος επώασης.
Τέλος ανάλογα για πιο σκοπό θέλετε να κάνετε την εκτροφή, μπορείτε να πάρετε αυγά για συγκεκριμένο σκοπό π.χ. για κρεατόκοτες, αυγόκοτες κλπ. Επίσης μπορείτε να πάρετε αυγά από κότες ράτσας ή από νανάκια.
Επωαστική μηχανή
Η επωαστική μηχανή ή κλωσσομηχανή όπως λέγεται, είναι απαραίτητη αφού εκεί θα τοποθετήσετε τα αυγά για να επωαστούν και σε πολλές περιπτώσεις να εκκολαφθούν. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε και να προαποφασίσουμε για την μηχανή που θα αγοράσουμε είναι:
Χωρητικότητα. Ο αριθμός των αυγών που μπορούν να επωαστούν ταυτόχρονα είναι η χωρητικότητα της μηχανής. Ανάλογα με το πόσα πουλερικά θέλουμε να παράγουμε σε κάθε κύκλο επώασης θα πρέπει να προμηθευτούμε και την κατάλληλη μηχανή. Στις μηχανές Borottto που αντιπροσωπεύουμε η χωρητικότητα είναι συνάρτηση και του τύπου των αβγών. Στην επιλογή της χωρητικότητας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πάντα υπάρχουν απώλειες - το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι ποτέ 100% - αλλά και ότι η μηχανή θα πρέπει να είναι γεμάτη τουλάχιστον στο 50% για να ξεκινήσουμε ένα κύκλο επώασης και να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Θήκες αυγών. Εάν επιθυμούμε να επωάσουμε αυγά διαφορετικών ειδών (και άρα μεγέθους) καλό θα είναι η μηχανή να μπορεί να δέχεται αυγά πολλών μεγεθών είτε στον ίδιο δίσκο ή με αλλαγή του δίσκου τοποθέτησης των αυγών.
Υγρασία. Σημαντικός παράγοντας ενός επιτυχημένου κύκλου επώασης είναι η υγρασία στο εσωτερικό της μηχανής. Θα πρέπει η υγρασία να είναι συγκεκριμένη για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του κύκλου, και να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής σε αυξημένα επίπεδα την περίοδο πριν την εκκόλαψη.
Μοτέρ περιστροφής αυγών. Όπως και σε πραγματικές συνθήκες επώασης η κότα γυρνάει τα αυγά κάθε λίγο ώστε να θερμαίνονται από όλες τις πλευρές, έτσι και στην τεχνητή επώαση πρέπει τα αυγά να γυρνάνε κάθε λίγο ώστε να εξασφαλίσουμε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Η περιστροφή των αυγών γίνεται σε μια γωνία 45 μοιρών από τον κάθετο άξονα και ένας πλήρης κύκλος διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει είτε με το χέρι από το εσωτερικό ή εξωτερικό της μηχανής είτε αυτόματα με μοτέρ συνδεδεμένο με τους δίσκους των αυγών. Οι μηχανές Borotto διαθέτουν μοντέλα για γύρισμα με το χέρι (ημιαυτόματα) αλλά και για αυτόματο γύρισμα. Στα μοντέλα όπου τα γύρισμα γίνεται με το χέρι επιτυγχάνεται με εξωτερικό μοχλό ο οποίος γυρίζει όλες τις θήκες των αυγών με μια κίνηση.
Οι μηχανές Borotto παρέχουν δυνατότητα ρύθμισης της υγρασίας στα σωστά επίπεδα είτε με την προσθήκη νερού σε κατάλληλες υποδοχές της μηχανής ή με σύνδεση αυτόματης ψηφιακής αντλίας που διατηρεί την υγρασία σε προκαθορισμένη τιμή κατά την διάρκεια της επώασης και της εκκόλαψης.
Σχολιάστε